Jestem ponownie na etapie komponowania
jadłospisu małego dziecka i dorosłych. Cieszę się, że etap
gładko zmiksowanych papek odchodzi właściwie już w niepamięć.
Teraz wkroczyliśmy w etap rozgniatania jedzenia widelcem na większe cząstki i samodzielnego podawania
sobie rączką większych przysmaków do buzi.
Fantastycznie, że
gotowanie dla małych dzieci nie jest równoznaczne ze spędzaniem
całego dnia w kuchni, bo dzieci nie potrzebują wyszukanych
posiłków.
Specjaliści od żywienia zalecają
przygotowanie warzyw i owoców na parze bez obierania, dzięki czemu
zachowają one jak najwięcej substancji odżywczych, tu Garnek Rzymski
doskonale się sprawdza.
Przy okazji wertowania różnych
publikacji na temat zdrowego żywienia dzieci, wpadły mi w ręce artykuły o smaku, o wyrabianiu u dzieci zdrowych nawyków
żywieniowych i o tym, dlaczego właściwie posiłki dzieci nie
wymagają dosmaczania przyprawami takimi jak np. sól.
Zgodnie z przyjętymi normami całe zapotrzebowanie małego dziecka
na sód (składnik soli) jest zaspokajane przez produkty naturalne.
Względy smakowe też nie są
przesłanką do dosalania czy słodzenia posiłków dzieci, a
dlaczego?
Pewnie każdy wie, że za doznania
smakowe odpowiedzialne są receptory smakowe, tzw kubki smakowe. W
trakcie jedzenia wysyłają one do mózgu informacje, gdzie są
rozpoznawane.
U małego dziecka pokrywają one niemal
cala jamę ustną, jest ich cztery razy więcej niż u człowieka
dorosłego. W związku z czym, dzieci o wiele intensywniej wyczuwają
smak.
Dziś zapełniając cały Garnek Rzymski 2,5 l warzywami, będę mieć obiad dla dziecka i tradycyjną
sałatkę jarzynową na kolację dla rodziny. Polecam Przepis Przepisy
Składniki:
Garnek Rzymski moczymy w wodzie około 10 - 15 minut.
Marchew, seler, pietruszkę, ziemniaki dokładnie myjemy, czyścimy dokładnie szczoteczką.
Garnek Rzymski zapełniamy warzywami, nakrywamy pokrywką i wstawiamy do zimnego piekarnika, temp. 200 st. C około 30 minut.
Gotowe warzywa obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę, jak dużą każdy ma swoje upodobania.
Dodajemy pokrojone ogórki, ugotowane i pokrojone jajko, zielony groszek.
Całość mieszamy i dodajemy majonez w takiej ilości, aby składniki się połączyły, doprawiamy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Oprószamy natką pietruszki.
Uwaga:
- 2-3 marchewki średniej wielkości,
- 1 mały korzeń selera,
- 3 ziemniaki średniej wielkości ,
- 1 jajko ugotowane na twardo,
- 1 korzeń pietruszki,
- 1 puszka zielonego groszku,
- 2 ogórki kiszone średniej wielkości,
- natka pietruszki,
- majonez,
- przyprawy do smaku, np. świeżo zmielony kolorowy pieprz,
Garnek Rzymski moczymy w wodzie około 10 - 15 minut.
Marchew, seler, pietruszkę, ziemniaki dokładnie myjemy, czyścimy dokładnie szczoteczką.
Garnek Rzymski zapełniamy warzywami, nakrywamy pokrywką i wstawiamy do zimnego piekarnika, temp. 200 st. C około 30 minut.
Gotowe warzywa obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę, jak dużą każdy ma swoje upodobania.
Dodajemy pokrojone ogórki, ugotowane i pokrojone jajko, zielony groszek.
Całość mieszamy i dodajemy majonez w takiej ilości, aby składniki się połączyły, doprawiamy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Oprószamy natką pietruszki.
Uwaga:
- czas obróbki termicznej może być różny w zależności od gatunku warzyw, wielkości, młode warzywa będą potrzebowały mniej czasu niż te późnojesienne.
- aby warzywa mniej więcej w tym samym czasie zmiękły, ziemniaki i seler lepiej podzielić/rozkroić na części,
- w przypadku warzyw które puszczą w czasie obróbki termicznej barwny sok, użycie papieru do pieczenia może nam zredukować do zera wysiłek i czas potrzebny na wyczyszczenie garnka,