Translate Website

Kaczka nadziewana pomarańczami i suszonymi śliwkami

Dawno nie jadłam tak pysznej kaczki. Smaczne, delikatne, soczyste mięso i proste, niekłopotliwe przygotowanie ... Polecam 


Składniki:
  • 2,5 kg kaczka świeża bez podrobów,
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie, słodka czerwona papryka,
"Bejca":
  • 2 łyżki miodu (ja użyłam lipowego), 
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • skórka otarta z jednej pomarańczy, 
Nadzienie:
  • 1 szt. duża pomarańcza,
  • 100 g suszonych śliwek,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1 łyżka brązowego cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,


Garnek Rzymski pojemność 6,5 l



Kaczkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy przyprawami. Odstawiamy na minimum 1 godzinę do lodówki (ja odstawiam natartą przyprawami kaczkę na 24 godziny do lodówki).

"Bejca": Pomarańczę dokładnie myjemy i ścieramy skórkę na tarce. Następnie startą skórkę mieszamy z miodem i octem balsamicznym.

Garnek Rzymski wraz z pokrywką moczymy w wodzie około 15 - 20 minut.

Nadzienie: Obraną pomarańczę kroimy w grubą kostkę, mieszamy ze śliwkami, cukrem, sokiem z cytryny i cynamonem. Następnie nadziewamy kaczkę, spinamy wykałaczkami, związujemy bawełnianym sznurkiem.
Smarujemy kaczkę przygotowaną wcześniej bejcą i przekładamy ją do garnka.

Garnek Rzymski wstawiamy do zimnego piekarnika, kaczkę pieczemy w temp. 200 st C, około 1,5 - 2 godziny.














Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...