Składniki
Ciasto:
- 0,5 kg mąki,
- 20 g świeżych drożdży,
- ok. 0,5 szkl. ciepłego mleka,
- 3 całe jajka,
- 100 g stopionego masła,
- 100 g cukru,
- szczypta soli,
- 0,5 laska wanilii,
- 1 kg sera białego tłustego lub półtłustego,
- 300 - 350 g cukru,
- 100 g masła,
- 4 jajka,
- 40 g mąki pszennej,
- 0,5 laska wanilii,
- bakalie: 30 g skórki pomarańczowej i 50 g żurawin,
- 50 g maki pszennej,
- 50 g masła,
- 150 g cukru.
Garnek Rzymski pojemność 6,5 l
Przygotowanie ciasta:
Drożdże rozcieramy z jedną łyżką cukru i mieszamy z łyżką ciepłego mleka.Całość oprószamy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jajka ubijamy z solą i cukrem, następnie dodajemy resztę składników i wyrośnięty zaczyn.Ciasto starannie wyrabiamy, gdy zacznie odchodzić od ręki i ścianek naczynia, nakrywamy miskę z ciastem lnianą ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przygotowanie masy serowej:
Ser mielimy dwukrotnie przy pomocy maszynki. Masło ucieramy z cukrem w makutrze, dodajemy po jednym żółtku, miąższ wanilii i po łyżce maki. Powoli wszystko razem w makutrze ucieramy. Na końcu dodajemy bakalie i ubite na pianę białka jaj.
Przygotowanie "kruszonki":
Wszystkie podane składniki łączymy i wyrabiamy na jednolita masę.
Garnek Rzymski wraz z pokrywką moczymy w wodzie około 20 minut.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części, z jednej przygotujemy bułeczki z drugiej spód do sernika.
Przygotowanie bułek:
Odłożoną połowę ciasta dzielimy na 6 równych części, formujemy okrągłe bułeczki, na środku robimy wgłębienie do którego dajemy łyżkę nadzienia serowego, bułeczki oprószamy kruszonką, z zewnątrz ciasto drożdżowe smarujemy masłem lub oliwą.
Bułki pieczemy w wyłożonym papierem do pieczenia Garnku Rzymskim około 40 minut w temp. 200 st C, jeśli po tym czasie bułki nie są rumiane, zdejmujemy pokrywkę z garnka i 2- 3 minuty pieczemy, aż do zrumienienia powierzchni bułek.
Przygotowanie sernika na drożdżowym cieście:
Druga połowę ciasta, wykładamy na stolnicę i wałkujemy prostokąt, o wymiarach dna Garnka Rzymskiego i grubości ok 2 - 3 cm. Wykładamy ciasto w Garnku Rzymskim wyłożonym papierem do pieczenia i odstawiamy na około 0,5 godziny do wyrośnięcia, następnie na ciasto wykładamy ostrożnie masę serową i całość oprószamy kruszonką. Ciasto pieczemy w temp. 200 st C. Po około 50 - 60 minutach, jeśli powierzchnia ciasta nie jest rumiana, zdejmujemy pokrywę i dopiekamy powierzchnię, ok 2- 3 minuty.
Uwaga:
- Nie trzeba ciasta polewać lukrami, posypywać cukrem pudrem, na powierzchni powstaje pyszna warstwa skarmelizowanej kruszonki, która w warunkach pieczenia w Garnku Rzymskim rozpływa się na powierzchni masy serowej.
- Dobrze jest w czasie rośnięcia ciasta drożdżowego, kilka razy je wyrobić. Wtedy będzie ono równomiernie rosło w trakcie pieczenia, powierzchnia całego ciasta będzie równiejsza.
