Translate Website

Sałatka z pieczonych buraków + etykiety na słoiki


Sezon na przygotowywanie przetworów w pełni. Przyszedł czas na buraki i sałatkę z pieczonych buraków, jest pyszna, więc każdego roku do niej powracam. Te pare słoiczków zawsze dobrze mieć, gdy obiad trzeba zrobić w tzw. 5 minut. Buraki piekę w Garnku Rzymskim, zdrowo i wygodnie.

Poniżej zamieszczam etykiety gotowe do wydruku na słoiki z salatką z pieczonych buraków . Polecam Przepis Przepisy

















































Składniki:
  • 1,5 kg buraków czerwonych,
  • 0,25 kg papryki,
  • 0,25 kg cebuli,
  • 0,25 szkl. cukru,
  • 0,25 szkl. oleju,
  • 0,25 szkl. octu jabłkowego,
  • przyprawy: świeżo zmielony pieprz, sól do smaku,




Garnek Rzymski moczymy w wodzie około 15 minut.

Buraki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, szorujemy szczoteczką.


Garnek Rzymski wykładamy papierem do pieczenia i układamy w nim buraki. Wstawiamy do zimnego piekarnika, pieczemy około 30 - 45 minut.

Ostudzone buraki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Paprykę, cebulę kroimy w drobną kostkę.

Wszystkie składniki razem mieszamy, doprawiamy. Jeśli planujemy sałatkę podać tego samego dnia do obiadu, należy odstawić ją na minimum jedną godzinę do lodówki przed jedzeniem, aby smaki się "przegryzły"

Sałatkę nakładamy do czystych, wyparzonych słoiczków, zamykamy zakrętką, pasteryzujemy.
Osobiście preferuję wygrzewanie pełnych słoików w piekarniku, niż gotowanie ich w wodzie.


Uwagi:
  • obowiązkowo należy wyłożyć Garnek Rzymski papierem do pieczenia, oszczędzi nam to pracy z czyszczeniem powierzchni garnka,
  • rękawiczki gumowe też są bardzo przydatne, aby ochronić skórę dłoni od barwnego soku buraków, który nie łatwo zmyć, a gdy rękawiczek brak można dłonie owinąć folią spożywczą - wielokrotnie sprawdzone :-)
  • czas pieczenia buraków zależy od odmiany, wielkości, po 30 minutach można sprawdzić widelcem czy są już miękkie, czy bez problemu da się wbić w nie widelec,
  • większe buraki szybciej się upieką, gdy pozkroimy je na części, więcej też do garnka buraków można upakować,
  • w Garnku Rzymskim Dafi 2,5l mieści się około 1,5 - 2 kg buraków, 

Kliknij na etykietę, aby pobrać jej arkusz do wydruku (już dostępny pdf).

  
Więcej przepisów na przetwory wraz z etykietami na słoiki można znaleźć na moim drugim blogu Smaczne Inspiracje http://smaczneinspiracje.blogspot.com/




Kotleciki panierowane w orzechach laskowych i kaszce kukurydzianej, młode ziemniaczki oraz surówka z pieczonych buraków


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...