Translate Website

Roladki drobiowe z pesto szpinakowym w szynce Prosciutto Crudo z kaszą gryczaną

Smaczny, szybki i bardzo efektowny sposób na lekki obiad z Garnka Rzymskiego.
Polecam Przepis Przepisy




Składniki:
  • 2 szklanki kaszy gryczanej,
  • 1 łyżka masła,
  • 3 szt. (ok. 500g) filety z piersi kurcząt,
  • plastry szynki Prosciutto Crudo (tyle ile będzie roladek),
  • przyprawy: pieprz
Pesto:
  • 1 garść orzechów laskowych,
  • 1 garść świeżych liści szpinaku,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • przyprawy: sól, pieprz do smaku





Garnek Rzymski moczymy w wodzie około 10 - 15 minut.

Zaczynamy od przygotowania pesto: szpinak z orzechami, czosnkiem i oliwą - miksujemy. Doprawiamy do smaku.

Przygotowanie kaszy gryczanej: dwie szklanki kaszy gryczanej płuczemy pod bieżącą wodą na sicie, a następnie zostawiamy do odsączenia na sicie. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła. Dodajemy kaszę. Chwilę podgrzewamy. Zalewamy całość 1,5 szkl. wody. Podgrzewamy kaszę tak długo, aż wchłonie cały płyn.

Garnek Rzymski wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy kaszę. Równomiernie ją rozkładamy.

Przygotowanie roladek: piersi z kurczaka kroimy na cieńsze płaty (2- 3). Delikatnie rozbijamy je tłuczkiem. Oprószamy z dwóch stron świeżo zmielonym pieprzem. Na desce rozkładamy szynkę, a na nią filet z kurczaka, smarujemy pesto i całość zawijamy w rulonik.

W Garnku Rzymskim na powierzchni kaszy wykładamy roladki, nakrywamy garnek pokrywką i wstawiamy do zimnego piekarnika na około 40 mint, temperatura 200 stopni C.

Uwaga:
  • filetów z piersi kurczaka nie należy solić, słona jest szynka, doprawione jest pesto,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...