Translate Website

Chleb pszenno - żytni z dodatkiem ziemniaków

Czasami z obiadu pozostaje parę ugotowanych ziemniaków, można je wykorzystać jako składnik ciasta na chleb, dzięki temu dodatkowi chleb na zaczynie drożdżowym dłużej zachowuje swoją świeżość.

Jeden z ulubionych chlebów moich dzieci. Raz z tego ciasta przygotowuję w większym Garnku Rzymskim bułeczki (te cieszą się ogromnym powodzeniem), innym razem całą porcję ciasta piekę w całości w małym Garnku Rzymskim. Z mąki pszennej, pół na pół mąka pszenna i żytnia razowa, w zależności od zachcianki i możliwości, dla każdego coś dobrego. Przepis Przepisy

  

Składniki:
  • 3 ugotowane ziemniaki średniej wielkości,
  • 1,.5 szkl. mąki żytniej razowej,
  • 1,5 szkl. mąki pszennej,
  • 1 łyżka oliwy lub stopionego masła,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/3 łyżeczki cukru,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • ok. 1 szkl. ciepłej wody,
 





 Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub maszynkę do mielenia.

Drożdże rozcieramy z cukrem, łączymy z 3 łyżkami ciepłej wody i oprószamy powierzchnię mąką, odstawiamy do wyrośnięcia.

Garnek Rzymski
moczymy w wodzie ok 5- 10 min.

Wyrośnięty zaczyn mieszamy z resztą składników dodajemy wodę. Ciasto na chleb wyrabiamy, aż będzie jednolite, będzie odchodzić od ręki i ścianek naczynia. Odstawiamy je do wyrośnięcia.

Spód Garnka Rzymskiego od środka nacieramy masłem i dokładnie osypujemy otrębami pszennymi.

Ciasto, gdy podwoi swoją objętość ponownie wyrabiamy i przekładamy do przygotowanego Garnka Rzymskiego, nakrywamy pokrywką i wkładamy do zimnego piekarnika.

Pieczemy przez ok. 45 min. w temperaturze 200 st. Po tym czasie zdejmujemy z garnka pokrywkę i jeszcze chwilę dopiekamy by zarumienić powierzchnię. Upieczony chleb mozna kroić jak zupełnie ostygnie.


Uwaga:
  • z podanych proporcji ciasta wychodzi gotowy chlebek zajmujący 3/4 objętości Garnka Rzymskiego 2,5l,
  • ziemniaki muszą być bardzo dokładnie zmielone, nie może być grudek, wyrabiając ciasto bardzo trudno je rozetrzeć,
  • gdy mam do dyspozycji około 0,5 kg ugotowanych ziemniaków dodaję 4 szkl. mąki, reszta składników jak w tym przepisie. Chleb piekę w Garnku Rzymskim 2,5 l, upieczony jest dość wysoki. Pokrywkę zdejmuję po 5 minutach pieczenia, ciasto rośnie bardzo szybko można położyć pod pokrywką arkusz papieru do pieczenia, aby zapobiec przyklejeniu ciasta do pokrywki,
  • ciasto nie przylgnie do garnka, będzie można bez problemu chleb wyjąc z garnka, jeśli bardzo dokładnie jego wnętrze posmarujemy masłem i oprószymy np. otrębami,
  • papier do pieczenia nie bardzo się sprawdza przy pieczeniu chleba. Ciasto nie ma bezpośredniego kontaktu z porowatymi ściankami garka, pod koniec pieczenia pory garnka nie odciągną ze spodu chleba nadmiaru wilgoci. Góra będzie spieczona, chrupiąca, dół nadal uparowany miękki, nie spieczony.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...