Są różne przepisy, jednak smak tego wypiekanego tylko na drożdżach najbardziej przypadł mi do gustu To ciasto różni się strukturą od popularnych w Polsce ciast drożdżowych, czy napakowanych bakaliami keksów. Samo ciasto nie jest zbyt słodkie, słodycz pochodzi od bakalii i otulającej go śnieżnobiałej czapy cukru pudru. Długo zachowuje swoją świeżość, więc można je wypiekać kilka tygodni wcześniej przed świętami.
A jak pieczenie ciasta drożdżowego, to obowiązkowo w Garnku Rzymskim, pięknie wyrasta i nie trzeba czekać po wtłoczeniu do masy bakalii na ponowne wyrośnięcie ciasta przed pieczeniem. Tym razem wersja z mąką razową i kandyzowanymi wiśniami, kolejna będzie z domowym marcepanem. Polecam
Przepis Przepisy
Składniki:
- 1 szkl. mąki pszennej,
- 1 szkl. mąki pszennej razowej,
- 30 g świeżych drożdży,
- 1/4 szkl. cukru,
- 1 jajko,
- ok. 1/3 szkl. ciepłego mleka,
- 100 g stopionego masła,
- szczypta soli,
- cukier waniliowy lub esencja waniliowa,
- 1/3 szkl. wiśniówki, nalewki wiśniowej lub rumu,
- 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu,
- 0,5 łyżeczki cynamonu,
- bakalie:
1/2 szkl. kandyzowanych wiśni,
1/2 szkl. orzechów laskowych,
1/2 szkl. migdałów,
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej,
Wiśnie i żurawiny zalewamy wiśniówką lub rumem i odstawiamy na minimum 1 godzinę.
Rozpoczynamy pracę od przygotowania zaczynu. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, dodajemy parę łyżek ciepłego mleka, oprószamy całość mąką, odstawiamy do wyrośnięcia.
Orzechy i migdały, rumienimy na suchej rozgrzanej patelni i grubo siekamy nożem, można też włożyć je do woreczka foliowego i rozbić wałkiem na grube kawałki.
Garnek Rzymski moczymy w wodzie około 10 - 15 minut.
Suche składniki razem mieszamy, dodajemy stopione masło, roztrzepane jajko, mleko i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Nakrywamy ciasto bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, a gdy ciasto podwoi swoja objętość ponownie wyrabiamy i dodajemy bakalie. Ciasto wyrabiamy tak, aby bakalie były w miarę równomiernie rozłożone w całej objętości ciasta. Formujemy z ciasta wałek, o długości takiej, aby zmieścił się w garnku.
Dolną część wewnętrzną Garnka Rzymskiego smarujemy masłem i oprószamy otrębami pszennymi, wykładamy ciasto.
Garnek z ciastem wstawiamy do zimnego piekarnika, pieczemy w 200 st C około 45 - 50 minut.
Upieczone ciasto smarujemy ciepłym, stopionym masłem i oprószamy obficie cukrem pudrem, tą czynność powtarzamy dwu lub trzykrotnie, aby na powierzchni powstała gruba cukrowa, śnieżna czapa.