Pozostaje upieczenie ciasta drożdżowego z jagodami w Garnku Rzymskim.
Gwarancja udanego wypieku i oszczędność czasu jest, po uformowaniu rolady drożdżowej z jagodami, nie czekam na ponowne wyrastanie ciasta, w atmosferze gorącej pary wodnej uwalnianej z Garnka Rzymskiego, ciasto pięknie wyrasta i się piecze. Polecam :-)
Przepis Przepisy
Składniki:
- 20 g świeżych drożdży,
- 0,25 szkl. cukru,
- około 0,5 szkl mleka,
- 2 szklanki mąki,
- 1 duże jajko + 1 jajko do posmarowania powierzchni ciasta,
- 60 g stopionego masła,
- szczypta soli,
- 1 szkl. jagód,
- 0,5 szkl. cukru,
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
Garnek Rzymski 2,5 l
Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu. W miseczce rozcieramy drożdże z łyżką cukru, mleka. Oprószamy mąką i odstawiamy zaczyn do wyrośnięcia.
Garnek Rzymski moczymy w wodzie około 10 minut.
Do przesianej mąki, dodajemy cukier, sól, roztrzepane jajko, stopione masło, ciepłe mleko i wyrośnięty zaczyn. Ciato wyrabiamy do momentu, aż będzie odchodzić od ręki i ścianek naczynia, będzie jednolite.
Ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, musi podwoić swoja objętość.
Przygotowujemy nadzienie: w miseczce jagody mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną, która fantastycznie wchłonie sok z jagód, ciasto nie będzie mokre od soku.
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie na desce oprószonej mąką, rozwałkowujemy je na kształt prostokąta, grubość około 1 - 1,5 cm.
Rozkładamy równomiernie na powierzchni placka przygotowane nadzienie zachowując odstęp od brzegów. Całość zwijamy w rulon, dokładnie zlepiamy końce, podwijamy pod spód ciasta.
Garnek Rzymski wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, smarujemy jego powierzchnię roztrzepanym jajkiem.
Garnek Rzymski z ciastem wkładamy do zimnego piekarnika, pieczemy około 40 minut w 200 st. C. Po 40 minutach zdejmujemy pokrywkę i jeszcze ciasto dopiekamy, do momentu, aż powierzchnia się zarumieni, około 5 - 10 minut. Warto chwilę odczekać zanim ciasto wyjmiemy z garnka, aż przestygnie.
Uwaga:
- to ciasto nie jest bardzo słodkie, można przed włożeniem go do piekarnika oprószyć jego powierzchnię cukrem jesli jest taka potrzeba, wtedy cukier w atomsferze dużej ilości pary wodnej, w trakcie pieczenia sie rozpuści i wniknie w powierzchnię ciasta. Jeśli lubimy na wierchu ciasta wyczuwać grudki cukru, wtedy po 40 minutach pieczenia, gdy ciasto dopiekamy juz bez pokrywki, wtedy oprószyć należy powierzchnię ciasta grubym cukrem (grubą rafinadą).
- można też ciasto oblać białym lukrem.
