Translate Website

Sposób na idealnie sypką kaszę jęczmienną

Są różne sposoby przygotowywania kaszy na sypko.

Nasze babcie zacierały kaszę jajkiem, dzięki czemu kasza się nie rozklejała w czasie obróbki termicznej lub gotowały na kuchni w garnku z grubym dnem, a jak już cały płyn kasza wchłonęła, owijały garnek papierem lub zakrywały kocem bądź pierzynką na jakiś czas, aby kasza "doszła".

Ja jestem zwolenniczką wypiekania kaszy w Garnku Rzymskim, wypiekanie na parze zawsze daje dobry efekt końcowy, szybko i bezproblemowo. Polecam :-)




Składniki:
  • ok. 0,5 kg kaszy jęczmiennej,
  • 2 łyżki masła,
  • 1,5 szklanki wody,

Garnek Rzymski 2,5 l



Garnek Rzymski moczymy w wodzie około 10 minut.

Kaszę jęczmienną należy dokładnie wypłukać, osączyć na sicie, jak jest trochę więcej czasu można kaszę przed gotowaniem jakiś czas moczyć w wodzie.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz i dodajemy przygotowaną kaszę. Podgrzewamy chwilę, aż ziarna zrobią się przezroczyste, lekko się zrumienią. Całość zalewamy stopniowo wodą i podgrzewamy na patelni do momentu jak kasza większość płynu wchłonie.

Garnek Rzymski wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do garnka kaszę.
Nakrywamy garnek pokrywką i wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy 200 st. C, czekamy około 30 minut i gotowe :-)

Uwaga:
  • 0,5 kg kaszy jęczmiennej po obróbce termicznej wypełnia 3/4 objętości Garnka Rzymskiego  2,5 l






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...