Przepis Przepisy
Składniki:
- 3/4 szkl. startej na tarce dyni Hokkaido (duże oczka) (ok. 60 g)
- 140 g mąki pszennej,
- 2 duże jajka,
- 150 g cukru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 100 g stopionego masła,
- 0,5 łyżeczki cynamonu,
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki pieprzu,
- 1/4 szkl. pokrojonych orzechów włoskich lub podsmażonego na patelni słonecznika łuskanego,
Masa serowo-dyniowa:
- 1 kg sera twarogowego,
- 4 duże jajka,
- 1/2 szkl. cukru,
- 2 budynie śmietankowe bez cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 szkl. startej na tarce dyni Hokkaido (ok. 150 g),
Garnek Rzymski pojemność 6,5 litra
Przygotowanie spodu ciasta:
Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy do niej przygotowaną mąkę z przyprawami.
Masło rozpuszczamy i dodajemy do niego cynamon, gałkę muszkatołową i orzechy (lub przesmażone na patelni ziarna słonecznika). Chwile to wszystko razem podgrzewamy. Po czym zestawiamy z ognia i dodajemy startą dynię. Gdy masa przestygnie łączymy ją z przygotowana na początku masą mączno-jajeczną.
Garnek Rzymski moczymy w wodzie około 20 - 25 min.
Przygotowanie masy serowo - dyniowej:
Ser twarogowy (dwukrotnie zmielony) mieszamy z żółtkami jaj, cukrem, budyniem w proszku i proszkiem do pieczenia. Dodajemy startą na tarce dynię (duże oczka). Gdy masa jest dobrze wymieszana, dodajemy ubite na pianę białka jaj, delikatnie mieszamy.
Garnek Rzymski wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy najpierw przygotowane ciasto na spód, a na nie masę serowo-dyniową. Wyrównujemy powierzchnie ciasta łyżką.
Garnek Rzymski nakrywamy pokrywką i wstawiamy do zimnego piekarnika, ciasto pieczemy około 60 minut w temp. 200 st.C.
Gotowe, wystudzone ciasto, polewamy polewą czekoladową na bazie gorzkiej czekolady.
Sernik podajemy udekorowany liskiem mięty. Warto się powstrzymać i odstawić po upieczeniu ciasto na jakiś czas, na drugi dzień jest jeszcze lepsze.
Uwaga:
- dynia Hokkaido o wadze około 800 g jest wystarczająca do przygotowania tego ciasta i pysznej, rozgrzewającej zupy dyniowej,
- budynie można zastąpić mąką ziemniaczaną (70 - 80 g),
- najlepszy twaróg to ten osobiście zmielony, ale jeśli czasu brak, można wykorzystać gotowy, zmielony ser z wiaderka - sprawdziłam Twaróg Sernikowy mielony Piątnica i ten mogę polecić.