Składniki:
- ok 1kg schabu bez kości,
- 300g dyni Hokkaido,
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 0,5 łyżeczki cynamonu,
- 3 łyżeczki brązowego cukru Muscovado,
- 200g suszonych śliwek,
- pasta Wasabi,
- 1 pęczek szczypiorku,
- 2 średnie cebule,
- gałązka tymianku,
- przyprawy do mięsa:sól, pieprz kolorowy,czosnek granulowany, zioła prowansalskie lub majeranek, czerwona papryka słodka.
Garnek Rzymski pojemność 2,5 litra
Schab kroimy na plastry grubości około 1 cm. Mięso rozbijamy tłuczkiem (powinno być bardzo cienkie) i oprószamy przyprawami (sól, pieprz kolorowy, czosnek granulowany, zioła prowansalskie lub majeranek, słodka czerwona papryka). Tak przygotowane mięso odstawiamy na jakiś czas do lodówki (ok 30 minut).
Garnek Rzymski moczymy w wodzie około 20 min.
Dynię ścieramy na tarce (duże oczka) i mieszamy z gałką muszkatołową, brązowym cukrem i cynamonem.
Mięso smarujemy z jednej strony pastą Wasabi. Oprószamy drobno pokrojonym szczypiorkiem, na to wykładamy łyżkę wcześniej przygotowanej dyni i 2-3 suszone śliwki. Zwijamy całość w roladkę i spinamy wykałaczką. Roladki układamy w garnku, gdzieniegdzie między nie wciskamy cząstki cebuli i gałązkę tymianku.
Garnek Rzymski wstawiamy do zimnego piekarnika, roladki pieczemy około 70 minut w temperaturze 200-210 st. C.
Uwaga:
- pastę Wasabi można dostać w każdym większym supermarkecie na stoisku z żywnością orientalną,
- pastę Wasabi możemy zastąpić białym chrzanem,
- dynię możemy zastąpić marchewką,