Składniki:
- ok 1kg schabu bez kości,
 - 300g dyni Hokkaido,
 - 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
 - 0,5 łyżeczki cynamonu,
 - 3 łyżeczki brązowego cukru Muscovado,
 - 200g suszonych śliwek,
 - pasta Wasabi,
 - 1 pęczek szczypiorku,
 - 2 średnie cebule,
 - gałązka tymianku,
 - przyprawy do mięsa:sól, pieprz kolorowy,czosnek granulowany, zioła prowansalskie lub majeranek, czerwona papryka słodka.
 
Garnek Rzymski pojemność 2,5 litra
Schab kroimy na plastry grubości około 1 cm. Mięso rozbijamy tłuczkiem (powinno być bardzo cienkie) i oprószamy przyprawami (sól, pieprz kolorowy, czosnek granulowany, zioła prowansalskie lub majeranek, słodka czerwona papryka). Tak przygotowane mięso odstawiamy na jakiś czas do lodówki (ok 30 minut).
Garnek Rzymski moczymy w wodzie około 20 min.
Dynię ścieramy na tarce (duże oczka) i mieszamy z gałką muszkatołową, brązowym cukrem i cynamonem.
Mięso smarujemy z jednej strony pastą Wasabi. Oprószamy drobno pokrojonym szczypiorkiem, na to wykładamy łyżkę wcześniej przygotowanej dyni i 2-3 suszone śliwki. Zwijamy całość w roladkę i spinamy wykałaczką. Roladki układamy w garnku, gdzieniegdzie między nie wciskamy cząstki cebuli i gałązkę tymianku.
Garnek Rzymski wstawiamy do zimnego piekarnika, roladki pieczemy około 70 minut w temperaturze 200-210 st. C.
Uwaga:
- pastę Wasabi można dostać w każdym większym supermarkecie na stoisku z żywnością orientalną,
 - pastę Wasabi możemy zastąpić białym chrzanem,
 - dynię możemy zastąpić marchewką,
 




