Translate Website

Roladki schabowe z suszoną śliwką i dynią

Te roladki nie jednego bardzo pozytywnie zaskoczą. Roladki pokrojone w krążki, pięknie prezentują się na talerzu. Świetnie smakują podane z kaszką kuskus. Przepis Przepisy


Składniki:
  • ok 1kg schabu bez kości,
  • 300g dyni Hokkaido,
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 0,5 łyżeczki cynamonu,
  • 3 łyżeczki brązowego cukru Muscovado,
  • 200g suszonych śliwek,
  • pasta Wasabi,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 2 średnie cebule,
  • gałązka tymianku,
  • przyprawy do mięsa:sól, pieprz kolorowy,czosnek granulowany, zioła prowansalskie lub majeranek, czerwona papryka słodka.
  

Garnek Rzymski pojemność 2,5 litra


Schab kroimy na plastry grubości około 1 cm. Mięso rozbijamy tłuczkiem (powinno być bardzo cienkie) i oprószamy przyprawami (sól, pieprz kolorowy, czosnek granulowany, zioła prowansalskie lub majeranek, słodka czerwona papryka). Tak przygotowane mięso odstawiamy na jakiś czas do lodówki (ok 30 minut).

Garnek Rzymski moczymy w wodzie około 20 min.

Dynię ścieramy na tarce (duże oczka) i mieszamy z gałką muszkatołową, brązowym cukrem i cynamonem.

Mięso smarujemy z jednej strony pastą Wasabi. Oprószamy drobno pokrojonym szczypiorkiem, na to wykładamy łyżkę wcześniej przygotowanej dyni i 2-3 suszone śliwki. Zwijamy całość w roladkę i spinamy wykałaczką. Roladki układamy  w garnku, gdzieniegdzie między nie wciskamy cząstki cebuli i gałązkę tymianku.

Garnek  Rzymski wstawiamy do zimnego piekarnika, roladki pieczemy około 70 minut w temperaturze 200-210 st. C.

Uwaga:
  • pastę Wasabi można dostać w każdym większym supermarkecie na stoisku z żywnością orientalną,
  • pastę Wasabi możemy zastąpić białym chrzanem,
  • dynię możemy zastąpić marchewką,





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...