Składniki:
- 400 g mąki pszennej,
- 30 g świeżych drożdży,
- ok 200 ml ciepłego mleka,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 - 2 jajka,
- 2 łyżki stopionego masła,
- szczypta soli,
- ok 250 - 300 g nadzienia (nadzienie mięsne lub owoce),
Garnek Rzymski pojemność 6,5 litra
Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i odrobiną ciepłego mleka, oprószamy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z solą, roztrzepanym jajkiem, ciepłym mlekiem i wyrośniętymi drożdżami. Wyrobione jednolite ciasto, nakrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy do wyrośnięcia.
Garnek Rzymski moczymy w wodzie około 10-15 min.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, dzielimy na porcje. Formujemy okrągłe kluski z nadzieniem.
Garnek Rzymski wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane kluski, boki klusek smarujemy roztopionym masłem, aby po wyrośnięciu łatwiej je można było rozdzielić.
Garnek Rzymski wstawiamy do zimnego piekarnika, kluski poddajemy działaniu gorącej pary ok 15 - 20 min w temperaturze 200 st. C.
Gotowe kluski drożdżowe z nadzieniem mięsnym okraszamy zrumienionym na patelni boczkiem i cebulką, kluski nadziewane owocami - podajemy polane stopionym masłem z cukrem lub słodką śmietanką.
Uwaga:
- gotowe, ugotowane kluski można zamrażać,
- Garnek Rzymski można też wykorzystać do podgrzewania gotowych klusek drożdżowych koniecznie pamiętając o wcześniejszym namoczeniu garnka w wodzie,
* przepis inspirowany: Buchty drożdżowe, "Nowa Kuchnia Śląska" pod redakcją O. Słomczyńskiej i S. Sochackiej