Translate Website

Świąteczny Pasztet mojej Mamy

Pyszny z kromką razowego chleba i sosem chrzanowym skłóconym odrobiną BBQ :-) Przepis Przepisy

Składniki:

  • 1 kg wołowiny,
  • 750 g boczku surowego lub słoniny,
  • 1 kg piersi drobiowych (z kurczaka lub indyka),
  • 450 g wątroby drobiowej lub wieprzowej,
  • 3 jajka,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki masła,
  • 1 duża czerstwa bułka pszenna,
  • 1 szkl. mleka,
  • 2 - 3 łyżki bułki tartej,
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona (słodka lub ostra), majeranek.



Garnek Rzymski pojemność 6,5 litra



Wołowinę, boczek, piersi drobiowe - kroimy w grubą kostkę i oprószamy przyprawami.

Wątrobę wkładamy do wrzącej wody i gotujemy około 2 minut (krótko, aby tylko ją sparzyć).

Na maśle (najlepiej klarowanym) podsmażamy mięso, następnie pod przykryciem dusimy do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

Czerstwą bułkę moczymy w mleku. Przygotowane mięso i namoczoną w mleku bułkę przemielamy w maszynce 2 razy.

Próbujemy i jeszcze raz doprawiamy do smaku, jeśli jest taka potrzeba i mieszamy z jajkami.

Garnek Rzymski
moczymy w wodzie około 20 minut.

Następnie wykładamy garnek papierem do pieczenia i przekładamy przygotowana masę mięsną. Dokładnie ubijamy mięso łyżką w garnku. Powierzchnię wyrównujemy łyżką, oprószamy odrobiną suszonego majeranku i bułką tartą.

Można na powierzchni pasztetu rozłożyć płatki masła (niewiele, około 1 łyżka) - dla lepszego smaku.

Garnek Rzymski wstawiamy do zimnego piekarnika, pasztet pieczemy około 60 - 80 minut w temp. 200 st. C. Jeśli lubimy, gdy pasztet ma chrupiącą powierzchnię, pod koniec pieczenia na około 5 minut zdejmujemy pokrywkę z garnka, odparowujemy nadmiar wilgoci i rumienimy powierzchnię pasztetu.

Uwaga:
  • część masy mięsnej, można odłożyć i wykorzystać do nadziewania bułek drożdżowych, knedli, pierogów czy naleśników,
  • gotowy pasztet można podzielić na porcje i zamrozić,





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...