Składniki:
- 2 szkl. mąki pszennej razowej,
- 1 szkl. mąki ziemniaczanej,
- 1 szkl. białego cukru (lub 3/5 szkl. fruktozy),
- 30g świeżych drożdży,
- ok. 1 szkl. ciepłego mleka,
- 0,5 szkl. stopionego masła lub oleju,
- 3 jajka,
- ok. 750g renklod bez pestek,
- cukier puder do posypania ciasta,
Garnek Rzymski pojemność 6,5 litra
Przygotowanie ciasta zaczynamy od sporządzenia zaczynu. Mieszamy drożdże z łyżką cukru, ciepłym mlekiem, całość oprószamy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę pszenną razową i ziemniaczaną mieszamy, dodajemy cukier, stopione masło, roztrzepane jajka i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy garnek.
Garnek Rzymski moczymy w wodzie około 15 minut.
Następnie wykładamy garnek papierem do pieczenia i przekładamy rozwałkowany placek ciasta. Na powierzchni ciasta układamy gęsto połówki renklod (skórką do dołu). Śliwki lekko wciskamy w powierzchnię ciasta.
Garnek Rzymski z ciastem wstawiamy do zimnego piekarnika, ciasto pieczemy około 50 - 60 minut w temp. 200 st. C. Pod koniec pieczenia na około 5 minut zdejmujemy pokrywkę z garnka, odparowujemy nadmiar wilgoci i rumienimy powierzchnię ciasta. Upieczone, ostudzone ciasto - oprószamy cukrem pudrem.