Translate Website

Strucla z jabłakami (papierówkami)

Nadszedł w górach czas zbioru papierówek i tradycyjnych drożdżowych wypieków z nimi w roli głównej. Strucla z papierówkami to pozycja obowiązkowa w repertuarze letnich wypieków. Kolejny przepis z przedwojennej książki kucharskiej, z której korzystała moja prababcia. Ciasto drożdżowe doskonałe, wzbogacone smakiem i aromatem papierówek oraz cynamonu,  z dodatkiem grubo krojonych migdałów. Polecam :-) Przepis Przepisy
























Składniki:
  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • ok 200 ml ciepłego mleka,
  • 100 g białego cukru + 1 łyżka,
  • 70 g stopionego masła + 2 łyżki (do posmarowania ciasta),
  • szczypta soli,
  • 1/4 miąższu laski wanilii lub 1 łyżka ekstraktu z wanilii,
Nadzienie:
  • 800 g jabłek ( np. twardych papierówek),
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 30 g zmielonych herbatników,
  • 25 g grubo pokrojonych migdałów,
  • 1 łyżka cukru (ja użyłam brązowego cukru Muscavado),


1 x Garnek Rzymski pojemność 6,5 litra
lub
2 x Garnek Rzymski pojemność 2,5 litra


Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i odrobiną ciepłego mleka, oprószamy mąką i odstawiamy
do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z solą, białym cukrem, ubitymi jajkami, ciepłym mlekiem, stopionym masłem i wyrośniętymi drożdżami. Wyrobione jednolite ciasto nakrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy do wyrośnięcia.

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w zależności od wielkości jabłka na  4 lub 8 części. Oprószamy cynamonem i brązowym cukrem.

Garnek Rzymski moczymy w wodzie około 10-15 min.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką  i wałkujemy na grubość ok 1-1,5 cm. Powierzchnię ciasta smarujemy roztopionym masłem, oprószamy zmielonymi herbatnikami i grubo pokrojonymi migdałami. Na to wykładamy przygotowane jabłka. Całość ostrożnie zawijamy w rulon tak, aby nie rozerwać ciasta.

Garnek  Rzymski wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowany rulon ciasta, powierzchnię którego smarujemy roztopionym masłem.

Garnek  Rzymski wstawiamy do zimnego piekarnika, ciasto pieczemy ok 45 min w temperaturze 200 st. C. Upieczone ciasto doskonale smakuje z białym lukrem śmietankowym, wystarczy zmieszać słodką śmietankę (30%) oraz cukier puder i gotowe.









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...