Translate Website

Pieczona karkówka z sosem mięsno - marchewkowym

Co dziś na obiad? - Pieczona karkówka z sosem mięsno - marchewkowym, do tego młode ziemniaczki z koperkiem i fasolka szparagowa okraszona zrumienioną na maśle bułką tartą.
Pycha :-) Przepis Przepisy




Składniki:
  • ok 1 kg karkówka bez kości,
  • 3 duże marchewki,
  • 3 średniej wielkości cebule,
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek, mieszanka ziół (rozmaryn, bazylia, tymianek, szałwia, mięta pieprzowa, cząber ogrodowy, lebiodka i majeranek)


Garnek Rzymski pojemność 2,5 l


 

Karkówkę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy przyprawami i odstawiamy na minimum 1 godzinę do lodówki.

Garnek Rzymski wraz z pokrywką moczymy w wodzie około 20 minut.

Mięso i grubo pokrojone warzywa (marchew i cebula) przekładamy do garnka.

Garnek Rzymski
wstawiamy do zimnego piekarnika, mięso z warzywami pieczemy w temp. 200 st C, około 1,5 - 2 godziny.

Przygotowanie sosu: Sos wytworzony podczas pieczenia mięsa zlewamy do garnuszka i miksujemy (lub przecieramy przez gęste sito) z upieczoną marchewką i cebulką. Sos możemy zagęścić mąką. Doprawiamy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, czosnkiem granulowanym, odrobiną cukru.

Warto odłożyć kawałek upieczonej marchewki i pokroić ją w cienkie plasterki do dekoracji kleksa sosu na talerzu. 







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...