Pycha :-) Przepis Przepisy
Składniki:
- ok 1 kg karkówka bez kości,
- 3 duże marchewki,
- 3 średniej wielkości cebule,
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek, mieszanka ziół (rozmaryn, bazylia, tymianek, szałwia, mięta pieprzowa, cząber ogrodowy, lebiodka i majeranek)
Garnek Rzymski pojemność 2,5 l
Karkówkę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy przyprawami i odstawiamy na minimum 1 godzinę do lodówki.
Garnek Rzymski wraz z pokrywką moczymy w wodzie około 20 minut.
Mięso i grubo pokrojone warzywa (marchew i cebula) przekładamy do garnka.
Garnek Rzymski wstawiamy do zimnego piekarnika, mięso z warzywami pieczemy w temp. 200 st C, około 1,5 - 2 godziny.
Przygotowanie sosu: Sos wytworzony podczas pieczenia mięsa zlewamy do garnuszka i miksujemy (lub przecieramy przez gęste sito) z upieczoną marchewką i cebulką. Sos możemy zagęścić mąką. Doprawiamy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, czosnkiem granulowanym, odrobiną cukru.
Warto odłożyć kawałek upieczonej marchewki i pokroić ją w cienkie plasterki do dekoracji kleksa sosu na talerzu.