Składniki:
- Górka cielęca (ok 1 kg),
- sok z 1/2 cytryny,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 1 (lub 1/2) małego listka laurowego,
- 1 łyżka sezamu,
- przyprawy: sól, pieprz,
- 2 - 3 kalarepki,
- 2 - 3 średniej wielkości cebulki białe i czerwone,
Garnek Rzymski pojemność 2,5 litra
Mięso skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy rozdrobnionym czosnkiem, pokruszonym liściem laurowym i resztą przypraw. Przed pieczeniem oprószamy mięso sezamem, ale nie jest to niezbędne.
Tak przygotowane mięso odstawiamy na minimum 1 godzinę do lodówki.
Obieramy kalarepkę i cebulki, każdą dzielimy na cztery części.
Garnek Rzymski wraz z pokrywką moczymy w wodzie około 15 - 20 minut.
Na dnie garnka wykładamy warzywa, na nią mięso.
Garnek Rzymski wstawiamy do zimnego piekarnika, mięso z warzywami pieczemy w temp. około 200 st C, około 60 - 70 minut. Pod koniec pieczenia zdejmujemy pokrywkę i lekko rumienimy powierzchnię mięsa, możemy też dodatkowo polać mięso dla smaku 1 łyżką masła.
Uwaga:
- Można równocześnie w garnku też piec całe ziemniaki, ale muszą one być wyłożone na dnie garnka i lepiej w całości (nie krojone),
- Liść laurowy ma bardzo intensywny aromat, w tym wypadku używamy go w ilości symbolicznej.