Translate Website

Pieczona górka cielęca z kalarepką i cebulkami

 Delikatne soczyste mięso cielęce i warzywa - kolejny  pomysł na prosty, jednogarnkowy obiad lub ciepłą kolację. Przepis Przepisy


Składniki:
  • Górka cielęca (ok 1 kg),
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 1 (lub 1/2) małego listka laurowego,
  • 1 łyżka sezamu,
  • przyprawy: sól, pieprz,
  • 2 - 3 kalarepki,
  • 2 - 3 średniej wielkości cebulki białe i czerwone,

Garnek Rzymski pojemność 2,5 litra


Mięso skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy rozdrobnionym czosnkiem, pokruszonym liściem laurowym i resztą przypraw. Przed pieczeniem oprószamy mięso sezamem, ale nie jest to niezbędne.

Tak przygotowane mięso odstawiamy na minimum 1 godzinę do lodówki.
Obieramy kalarepkę i cebulki, każdą dzielimy na cztery części.

Garnek Rzymski wraz z pokrywką moczymy w wodzie około 15 - 20 minut.
Na dnie garnka wykładamy warzywa, na nią mięso.

Garnek Rzymski wstawiamy do zimnego piekarnika, mięso z warzywami pieczemy w temp. około 200 st C, około 60 - 70 minut. Pod koniec pieczenia zdejmujemy pokrywkę i lekko rumienimy powierzchnię mięsa, możemy też dodatkowo polać mięso dla smaku 1 łyżką masła.

Uwaga:
  • Można równocześnie w garnku też piec całe ziemniaki, ale muszą one być wyłożone na dnie garnka i lepiej w całości (nie krojone),
  • Liść laurowy ma bardzo intensywny aromat, w tym wypadku używamy go w ilości symbolicznej.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...