Przepis Przepisy
Składniki:
- 1 bakłażan,
- 4 średniej wielkości pomidory,
- 0,25 kg mięsa mielonego np. z indyka,
- 1 średniej wielkości cebula,
- 1 - 2 ząbki czosnku,
- 1 cytryna,
- 1 mały pęczek natki pietruszki,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki białego sera kanapkowo - sałatkowego (typu np. Favita, Attikos),
- przyprawy: sól, cukier, pieprz, zioła prowansalskie,
- bułka tarta i ser żółty (do posypania),
Garnek Rzymski pojemność 6,5 litra
lub
2 x Garnek Rzymski pojemność 2,5 litra
Bakłażana kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy miazgę nasienną, tak aby nie naruszyć skórki. Pozostawiamy ściankę grubości ok 0,5 - 1 cm. Skrapiamy bakłażana i jego miąższ sokiem z cytryny, oprószamy przyprawami. Odstawiamy do lodówki.
Pomidory - ścinamy górną część (na 2/3 wysokości). Wydrążamy środek, pozostawiając nie naruszoną 0,5 cm ściankę.
Cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na maśle. Dodajemy drobno pokrojoną miazgę bakłażana i wydrążoną część pomidora. Następnie dodajemy mięso mielone, podsmażamy wszystko razem. Na końcu dodajemy biały serek, drobno pokrojoną natkę pietruszki i doprawiamy do smaku.
Garnek Rzymski wraz z pokrywką moczymy w wodzie około 10 - 15 minut.
Nadziewamy pomidory i połówki bakłażana farszem. Posypujemy mieszanką tartego sera żółtego i bułki tartej. Nadziewane warzywa układamy w Garnku Rzymskim.
Garnek Rzymski wstawiamy do zimnego piekarnika, pieczemy w temp. około 220 st C, około 30 - 45 minut.