Ryż możemy zastąpić - kaszą gryczaną lub pęczakiem.
Składniki:
- 1 kurczak (ok. 1,5 - 2 kg),
- przyprawy: 1 cytryna, sól, pieprz, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, słodka papryka,
Nadzienie:
- 1/4 szkl. czerwonego ryżu,
- 1/4 szkl. ryżu parboiled,
- 1/3 szkl. żurawin lub rodzynek,
- 50 g boczku wędzonego,
- 1 łodyga selera naciowego,
- 1 średniej wielkości cebula,
- 1 łyżka masła,
- 1 szkl. rosołu,
- pęczek natki pietruszki.
Garnek Rzymski pojemność 2,5 l
Kurczaka nacieramy sokiem z cytryny i przyprawami. Odstawiamy go na minimum 1 godzinę do lodówki.
Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim drobno pokrojony boczek, cebulę i ryż. Zalewamy wszystko rosołem, podgrzewamy tak długo wszystko na patelni, aż ryż wchłonie płyn. Na końcu dodajemy żurawiny, pokrojoną natkę pietruszki i doprawiamy.
Garnek Rzymski wraz z pokrywką moczymy w wodzie około 15 minut.
Nadziewamy kurczaka przygotowanym farszem i przekładamy go do garnka.
Garnek Rzymski wstawiamy do zimnego piekarnika, mięso pieczemy w temp. 200 - 210 st C, około 60 minut. Jeśli lubimy kurczaka z chrupiącą skórką, po tym czasie odlewamy z garnka wytworzony podczas pieczenia sos. Wstawiamy ponownie garnek do piekarnika i pieczemy chwilę bez pokrywki, aż skórka będzie odpowiednio rumiana i chrupiąca.