Składniki:
- 500 g surowego fileta z łososia,
- 1 pęczek koperku,
- 1 mała cukinia,
- 2 cebule szalotki,
- 5 listków świeżej bazylii,
- 5 łyżek soku z cytryny,
- 1 łyżka oleju ryżowego lub oliwy,
- sól, pieprz kolorowy, czosnek.
Łososia myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, dzielimy na 4 części i skrapiamy skokiem z cytryny. Koperek, bazylię i czosnek drobno kroimy (część koperku odkładamy ok 1/3) - nacieramy łososia. Na końcu oprószamy całość świeżo zmielonym pieprzem. Tak przygotowane mięso nakrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około pół godziny do lodówki.
Garnek Rzymski wraz z pokrywką moczymy w wodzie ok 10 minut.
Cukinię i cebulę szalotkę kroimy na cienkie plasterki.
Garnek Rzymski wykładamy w środku arkuszem papieru do pieczenia. Wykładamy na niego kawałki łososia. Na powierzchni każdego kawałka mięsa wykładamy plasterki szalotki i cukinii. Na wierzchu smarujemy warzywa olejem ryżowym i posypujemy pozostałą resztą koperku i świeżo zmielonym pieprzem.
Garnek Rzymski wstawiamy do zimnego piekarnika, pieczemy łososia w temp. 180 st C, około 15 -20 minut.
Tego łososia najlepiej serwować z zestawem świeżych sałat skropionych lekkim winegretem.