Translate Website

Gołąbki z pęczaku i warzyw

Te gołąbki to ciekawa propozycja dla roślinożerców, smaczne, zdrowe i bardzo kolorowe. Gorąco polecam


Składniki:
  • 1 średniej wielkości główka kapusty włoskiej,
  • 250 g kaszy pęczak jęczmienny,
  • 0,5 l rosołu warzywnego,
  • 500 g pieczarek,
  • 2 marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki lub/i seler,
  • 1 por,
  • 4 cebule szalotki,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 3 łyżki masła najlepiej klarowanego,
  • przyprawy: szczypta kminku, czosnek, sól, pieprz kolorowy.




Sos pieczarkowo - serowy:
  • 150 ml śmietany 30 %,
  • 50 g serka topionego śmietankowego,
  • pieczarki, cebula, por (wliczone w skład farszu do gołąbków).


Gotujemy kaszę pęczak na sypko. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy pieczarki z pokrojoną cebulką i porem. Połowę z tej porcji odkładamy do sosu.
Marchew, pietruszkę lub/i seler obieramy i ścieramy na tarce (duże oczka). Wszystko razem na patelni podsmażamy, na końcu dodajemy drobno pokrojony szczypior. Dodajemy szczyptę kminku i pokrojony czosnek, chwilę wszystko razem na patelni podsmażamy. Dodajemy ugotowany pęczak i przyprawiamy do smaku.

Garnek Rzymski wraz z pokrywką moczymy w wodzie ok 15 - 20 minut.

Liście kapusty gotujemy w osolonej wodzie, tak długo aż lekko zmiękną (ok 3 minuty). Ścinamy z każdego liścia gruby nerw. Farsz zawijamy w liście kapusty.

Garnek Rzymski wykładamy surowym, dużym liściem kapusty. Następnie na nim układamy przygotowane gołąbki. Całość podlewamy rosołem. W garnku o pojemności 2,5 l mieści się ok 9 - 13 gołąbków.

Garnek Rzymski wstawiamy do zimnego piekarnika, pieczemy w temp. 180 st C, około 15 -20 minut.

Pozostawioną porcję pieczarek z cebulką podgrzewamy na patelni ze śmietaną i serkiem topionym. Sos doprawiamy do smaku kolorowym pieprzem, polewamy sosem gołąbki  i pyszne danie gotowe.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...