Translate Website

Aromatyczne ciasto ze śliwkami

Delikatne ciasto drożdżowe, pachnące dojrzałymi śliwkami, wanilią i cynamonem ...


Składniki:
  • 250 g mąki pszennej tortowej,
  • 40 g cukru,
  • 75 g masła,
  • 1 jajo,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • szczypta soli,
  • 4 łyżki ciepłej wody,
  • 4 - 6 szt dużych śliwek,
  • Garnek Rzymski pojemność 2,5 l 





Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, mieszamy z ciepłą wodą. Całość oprószamy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, cukier, stopione masło z cynamonem, roztrzepane jajo i wyrośnięty zaczyn. Wyrobione ciasto nakrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Garnek Rzymski wraz z pokrywką moczymy w wodzie ok 15 minut. Namoczony garnek w środku możemy wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować dokładnie oliwą lub masłem i oprószyć otrębami pszennymi lub mielonymi orzechami, które wzbogacą dodatkowo ciasto.

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i wykładamy w garnku.
Śliwki myjemy, osuszamy, osuwamy pestki. Wydrylowane śliwki układamy na cieście skórką do dołu. Ciasto odstawiamy na ok 0,5 godziny do ponownego wyrośnięcia.

Garnek Rzymski z ciastem wstawiamy do zimnego piekarnika, ciasto pieczemy w temp. 200 st C, około 45 - 50 minut.

Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...