Translate Website

Pieczeń rzymska z indyka i warzyw

Oto pieczeń rzymska w nowej, wiosennej odsłonie ... Polecam


Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego z indyka,
  • 325 g sałaty lodowej (1 średniej wielkości główka),
  • 1 porcja włoszczyzny z rosołu,
  • 1 jajo,
  • 4 łyżki kaszy manny,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 gałązki bazylii
  • 3 suszone pomidory,
  • 1 cebula dymka,
  • pieprz kolorowy, zioła prowansalskie, sól (wg uznania).
  • Garnek Rzymski pojemność 2,5 l 




Sos chrzanowo - jogurtowy:
  • 1 łyżka tartego chrzanu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (najlepiej typu greckiego),
  • 1 ząbek czosnku,
  • przyprawy: pieprz, 1 łyżeczka cukru.

Sałatę lodową drobno szatkujemy, posypujemy odrobiną soli odstawiamy na około pół godziny, aż zmięknie i puści sok. Ugotowane warzywa kroimy w drobną kostkę.
Cebulę ze szczypiorem, czosnek, suszone pomidory drobno kroimy i podgrzewamy na patelni z niewielkim dodatkiem masła klarowanego.
Do miski wkładamy mielone mięso, pokrojone warzywa, jajko, zeszkloną na patelni cebulę z pomidorami i czosnkiem, pokrojoną bazylię, odciśniętą z soku sałatę i kaszę mannę. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy.

Garnek Rzymski wraz z pokrywką moczymy w wodzie ok 15 minut. Smarujemy garnek w środku masłem i obsypujemy bułka tartą, wykładamy masę mięsno warzywną. Powierzchnię oprószamy bułka tartą.

Garnek Rzymski
wstawiamy do zimnego piekarnika, pieczemy w temp. 200 st C, około 60 minut.

Ta pieczeń wspaniale smakuje na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako dodatek do kanapek. Idealnie komponuje się z sosem chrzanowo - jogurtowym, bardzo prostym do wykonania. Wystarczy zmiksować tarty chrzan, jogurt, czosnek oraz przyprawy i gotowe. Smacznego!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...