Translate Website

Gulasz wieprzowy z dynią marynowaną w miodzie

Gulasz to kawałki mięsa zatopione w sosie. Tradycyjnie, mięso pokrojone na kawałki należy oprószyć mąką i obsmażyć na tłuszczu przed duszeniem. Dzięki temu zabiegowi zamykają się z zewnątrz pory mięsa, tworzy się skórka zapobiegająca wyciekaniu soku z wnętrza mięsa.

Niestety zupełnie przy okazji, w wyniku reakcji wysokotemperaturowej mięsa z tłuszczem z patelni powstają produkty reakcji chemicznej, które przez organizm człowieka są trudniej trawione, a niektóre nawet szkodliwe. 

W przypadku pieczenia mięsa w Garnku Rzymskim w atmosferze dużej ilości pary wodnej, nie ma obawy, że upieczone mięso mięso będzie suche, jest soczyste, rozpływające się w ustach, bez dodatkowej operacji obsmażania na tłuszczu.
 

W sezonie dyniowym obowiązkowo gulasz z dynią musi pojawić się na stole. 

Dynia długo pieczona,  aksamitna w smaku, lekko słodka, przypominająca słodkie ziemniaki, zastępująca wszelkie dodatki. Układam ją w garnku na samym wierzchu, dzięki temu, będę mieć upieczone cząstki dyni, które pięknie się prezentują na talerzu, ulubione kąski najmłodszego dziecka :-) Przepis Przepisy




 


 Składniki:
  • ok. 1 kg karkówki wieprzowej,
  • ok. 0,5 kg dyni hokkaido,
  • 2 małe cebule,
  • około 4 łyżki naturalnego miodu lub syropu z mniszka lekarskiego,
  • przyprawy: czosnek granulowany, świeżo zmielony pieprz, majeranek lub zioła prowansalskie,


Garnek Rzymski moczymy w wodzie około 15 minut.

Karkówkę myjemy pod zimną, bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy mięso na grubą kostkę (ok 3 cm) i każdy kawałek dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem.
Mięso nacieramy przyprawami (można rownież natrzeć miodem), odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.

Dynię obieramy ze skórki, bardzo przydatna jest tu obieraczka do warzyw. Wydrążamy nasiona i włókna, dynię kroimy w grubą kostkę. Obtaczamy kawałki dyni w miodzie.

Garnek Rzymski
wykładamy papierem do pieczenia. Na dno garnka wykładamy mięso, a pomiędzy nie cząstki cebuli, na sama górę wykładamy dynię.

Garnek Rzymski wkładamy do zimnego piekarnika, mięso pieczemy w 200 st C, przez około 2 godziny.

Sos przelewamy przez sito, można go zagęścić upieczoną dynią, chlebem, mąką lub śmietaną.

Uwaga:
  • 2 godziny pieczenia to długi czas dla dyni, jeśli będzie ona ułożona w garnku na samym dnie, rozpadnie się i zagęści sos, jeśli ułożymy ją na wierzchu, zachowa swoja formę, będzie można ją ostrożnie wyłożyć w całości na talerz,
  • aby wykorzystać ciepło piekarnika po upieczeniu mięsa, na blaszkę wykładam papier do pieczenia a na niego wydrążone z dyni pestki, aby się wysuszyły. Wystarczająca jest ilość ciepła stygnącego piekarnika, aby pestki dosuszyć. Pestki dyni do chrupania , skarbnica witamin i składników odżywczych.
 





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...