Translate Website

Piernik na drożdżach

W domu, w którym są małe dzieci, wśród słodkich świątecznych wypieków nie powinno się znaleźć ciasta wypiekanego na sodzie, amoniaku czy proszku do pieczenia - tak informują lekarze. 

Piernik obowiązkowo pojawia się na świątecznym stole, dla moich dzieci przygotowuję piernik wypiekany na drożdżach. Dla zaprzyjaźnionych dzieci przygotujemy z tego ciasta małe okrągłe pierniczki . Jasny, delikatny w smaku piernik. Dla mnie najlepszy smak ma dopiero na drugi dzień, gdy odpowiednio stwardnieje i smaki się przegryzą , z ulubionymi powidłami śliwkowymi, domowym kremem czekoladowym i ciepłym mlekiem.
Przepis Przepisy


Składniki:
  • 200 g mąki pszennej razowej,
  • 200 g mąki żytniej razowej,
  • 0,5 szkl. płynnego miodu (około 180 g),
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki ciemnego piwa,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 2 łyżki stopionego masła,
  • 2 łyżeczki mieszanki przypraw korzennych do pierników.


Garnek Rzymski pojemność 2,5 litra






Drożdże rozcieramy z łyżką miodu i piwem, oprószamy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Garnek Rzymski
moczymy w wodzie około 15 min.

Roztapiamy masło, dodajemy przyprawy korzenne i chwilę to razem podgrzewamy. 

W misce mieszamy mąkę, miód, jajka, przestudzone stopione masło z przyprawami i wyrośnięty drożdżowy zaczyn. Na desce oprószonej mąką, wyrabiamy jednolite ciasto.

Garnek Rzymski wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niego uformowany wałek ciasta. Nakrywamy  pokrywką i wstawiamy do zimnego piekarnika, ciasto pieczemy około 60 minut w temp. 200 st. C.


Uwaga:
  • do przygotowania tego piernika zamiast miodu naturalnego, można wykorzystać syrop z kwiatów mniszka lekarskiego lub syrop z kwiatów czarnego bzu (jeśli ktoś w sezonie przygotował),
  • dla wzmocnienia ciemnego koloru, można dodać łyżkę kakao,
  • dla wzmocnienia korzennego smaku - dodatkową łyżkę przypraw lub/i miód gryczany,





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...