Translate Website

Patison nadziewany dorszem

Wspaniała kompozycja smaków, bardzo efektowne danie. Smaczny farsz, od razu można przygotować podwójną porcję i wykorzystać go do nadziewania gołąbków, naleśników czy pierogów. Gorąco polecam

Składniki:
  • 1 patison (ok 830 g),
  • 100 g fileta z dorsza,
  • 60 g boczku wędzonego,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 10 g suszonych grzybów,
  • 1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy gryczanej,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 3 łyżki tartego sera żółtego,
  • 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego),
  • zielenina: świeża natka pietruszki i bazylia,
  • przyprawy: kolorowy pieprz, zioła prowansalskie, sól (według własnego uznania).

 Dorsza kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem.
Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na jakiś czas, a gdy zmiękną - kroimy w drobną kostkę.
Górna część patisona ścinamy (na ok 3/4 jego wysokości), usuwamy pestki i wydrążamy miąższ.
Miąższ patisona kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy pieprzem.
Na patelni podgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną cebulę z czosnkiem, grzyby i drobno pokrojony boczek. Całość podsmażamy i kolejno dodajemy dorsza, miąższ patisona, ugotowaną na sypko kaszę gryczaną, drobno pokrojona natkę pietruszki i bazylię. Wszystko razem podsmażamy na patelni, doprawiamy do smaku a na końcu mieszamy wszystko z żółtym serem.

Garnek Rzymski wraz z pokrywką moczymy w wodzie ok 15 minut.

Wydrążonego patisona napełniamy farszem, nakrywamy go odciętą częścią i przekładamy do garnka.

Garnek Rzymski wstawiamy do zimnego piekarnika, patisona pieczemy w temperaturze 180 st C, około 20 minut.




















































Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...