Translate Website

Jesienne warzywa z kaszą kuskus

Potrawa bogata w składniki odżywcze, bardzo łatwa i szybka do przygotowania.


Składniki:
  • 1 mały bakłażan (ok 250 g),
  • 1 mała cukinia (ok 150 g),
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 300 g pomidorów,
  • 1 zielona papryka,
  • 1 cytryna,
  • 1 mały pęczek natki pietruszki,
  • 3 łyżki masła (najlepiej klarowanego),
  • 150 g kaszki kuskus,
  • ok 1 - 1,5 szklanki rosołu warzywnego,
  • 2 łyżki startego sera żółtego (najlepiej parmezanu),
  • przyprawy: 2 łyżki cukru, zioła prowansalskie, sól (według własnego uznania).

Bakłażana kroimy w grubą kostkę, cukinię w średniej grubości plastry - skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy świeżo mielonym pieprzem i odstawiamy.
Cebulę i czosnek kroimy w drobna kostkę. Z papryki i pomidorów wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy w grubą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy masło i pokrojoną cebulę z czosnkiem, dodajemy bakłażana i cukinię. Chwilę wszystko podsmażamy na patelni cały czas mieszając, dodajemy pokrojoną paprykę, na końcu pomidory. Oprószamy całość ziołami prowansalskimi (ok 1/4 łyżeczki), doprawiamy cukrem i świeżo zmielonym pieprzem. Warzywa nie mogą być rozgotowane, mają być tylko lekko podsmażone.

Garnek Rzymski wraz z pokrywką moczymy w wodzie ok 15 minut.

Warzywa na patelni mieszamy z kaszą kuskus. Zawartość patelni przekładamy do garnka i zalewamy rosołem warzywnym. Garnek można wyłożyć wcześniej papierem do pieczenia, ale nie jest to konieczne.

Garnek Rzymski wstawiamy do zimnego piekarnika, warzywa z kuskusem pieczemy w temp. 200 st C, około 15 minut. Gotowe danie oprószamy startym żółtym serem i drobno pokrojoną natką pietruszki.







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...