Translate Website

Rolada z kurczaka z boczkiem i suszonymi śliwkami, czyli pierwsze podejście do luzowania drobiu z kości

Roladę z kurczaka można podać na ciepło, jako danie obiadowe lub na zimno, jako wędlinę na kanapki. Obie wersje pyszne.
Można je przygotować na dwa sposoby, wykorzystując mięso tylko z piersi kurczaka lub całego kurczaka, którego trzeba najpierw wyluzować z kości.
Luzowanie kurczaka z kości wydaje się być trudną sztuką, ale jak już się spróbuje raz okazuje się, że można to zrobić szybko, sprawnie i w cale to nie jest takie trudne, jak się na początku wydawało.

Usunięcie kości, czyli luzowanie można zrobić na dwa sposoby:
  1. nie nacinając skóry kurczaka usunąć kości, w efekcie otrzymamy nienaruszoną tuszkę bez kości gotową do nadziania farszem,
  2. naciąć skórę, a w efekcie otrzymać płat mięsa, który możemy zwinąć w roladę,

Oto moje pierwsze podejście do luzowania drobiu z kości, zaczynam od łatwiejszej, 2 metody.
Tym razem przygotowałam roladę z kurczaka na obiad. W garnku oprócz mięsa wypiekałam jednocześnie kaszę gryczaną.




Składniki:
  • kurczak dowolnej wielkości (mój ważył 1,7 kg) bez podrobów,
  • kilka plasterków wędzonego boczku,
  • suszone śliwki,
  • przyprawy: czosnek, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka, sól,
  • 2 szkl. surowej kaszy gryczanej,
  • 1,5 szkl. wody do kaszy,

Garnek Rzymski Dafi pojemność 2,5 litra


Garnek moczymy w wodzie przez 15 minut.
Umytego z zewnątrz i od środka w zimnej wodzie kurczaka, osuszamy papierowym ręcznikiem.
 
 


Odcinamy szyję i skrzydełka (zdjęcie powyżej).
Następnie przecinamy ostrym nożem skórę wzdłuż grzbietu (1).
Jedną ręką prowadzimy nóż tuż przy kościach korpusu, drugą ręką odchylamy odcięte już mięso, systematycznie odcinamy mięso od kości,
Kolejny krok to rozcięcie skóry z mięsem w najcieńszym wewnętrznej części uda, nogi (2). Usuwamy kości.
W efekcie powstanie płat mięsa.

Do przygotowania rolady musimy mieć prostokątny płat mięsa, płat jednolity, bez pustych przestrzeni, dlatego miejsca gdzie jest grubiej mięsa można ściąć, na cieńsze plastry i uzupełnić nimi pustki.
Rozkładamy mięso na folii lub papierze do pieczenia na kształt prostokąta, tak aby luźne kawałki mięsa na siebie nachodziły. Nakrywamy całość folią i zbijamy całość tłuczkiem, aby luźne kawałki się połączyły i całość miała mniej więcej tą samą grubość.
Zdejmujemy z wierzchu folię, oprószamy mięso przyprawami.
Na tak przygotowanym płacie mięsa, wykładamy plastry boczku, na to rozkrojone na pół (na płasko) suszone śliwki.
Teraz zaczynając od jednego boku prostokąta, pomagając sobie papierem na którym leży mięso, zaczynamy całość zwijać w rulon. Rolada musi być ściśle zwinięta, nie może być luzów, bo inaczej się wszystko rozpadnie.
Gotową roladę z zewnątrz oprószamy przyprawami i owijamy ściśle papierem do gotowania, końce mocno skręcamy, formujemy rulon tak długi, aby się bez problemu w Garnku Rzymskim zmieścił.
Cały rulon związujemy bawełnianym sznurkiem na końcach i oplatamy nim też roladę na całej długości.
Tym razem chciałam roladę podać na obiad, więc w tym samym garnku jednocześnie przygotowywałam kaszę gryczaną.
Do wymoczonego garnka wkładamy uformowaną roladę i obok do osobnej przegródki z papieru wsypujemy kaszę gryczaną, którą zalewamy wodą (wodę wlewamy do kieszeni papierowej z kaszą ! ).
Kasza zwiększy swoją objętość i żeby nie przywarła do pokrywki garnka, nakryłam ją papierem do gotowania.
Napełniony Garnek Rzymski wstawiamy do zimnego piekarnika. Temperatura pieczenia 200 st. C, czas około 1 godzina.
Kasza jest idealnie ugotowana, sypka, wchłonęła całą wodę. Kaszę i mięso wykładamy na półmiski.

Smacznego :-)

Uwagi:
  • kasza gryczana nie wymaga wcześniejszego namaczania,
  • można tą roladę z kurczaka uformować i upiec razem ze skórą, ja tym razem po wyluzowaniu kurczaka z kości, skórę usunęłam,







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...