
- ok. 1 kg schabu bez kości,
- garść suszonych śliwek (ok. 60 g),
- 3 - 4 twarde gruszki (ok 0,5 - 0,6 kg),
- przyprawy: pieprz kolorowy, czosnek, słodka papryka, zioła prowansalskie, sól (według własnego uznania).
Garnek Rzymski pojemność 2,5 l
Schab myjemy pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy przyprawami i odstawiamy na minimum 1 godzinę do lodówki.
Garnek Rzymski moczymy w wodzie ok 15 - 20 minut.
Gruszki myjemy, kroimy wzdłuż na pół. Przy pomocy łyżeczki usuwamy gniazda nasienne. Wybieramy gruszki twarde, aby nie rozpadły się w trakcie pieczenia.
Mięso, suszone śliwki i gruszki wykładamy w garnku.
Garnek Rzymski wstawiamy do zimnego piekarnika, schab z owocami pieczemy w temp. 200 st C, około 1,5 godziny.
Upieczony schab kroimy w plastry. Sos przelewamy do garnuszka, dodajemy 0,5 łyżeczki całych ziaren pieprzu kolorowego i chwilę podgrzewamy na kuchence. Możemy go zagęścić 1 łyżeczką mąki rozmieszaną wcześniej z zimną wodą lub słodką śmietaną. Na podgrzanym talerzu wykładamy sos, plastry schabu i upieczone owoce. Podajemy z ziemniakami lub kluskami śląskimi.