Translate Website

Rolada z limandy

Pieczona rolada rybna wzbogacona smakiem szynki szwarcwaldzkiej, to kolejny ciekawy sposób na smaczny obiad. Limanda - ryba z rodziny flądrowatych, posiada delikatne, białe mięso.    


Składniki:
  • 400g filetów limandy bez skóry,
  • 250 - 300 g pieczarek,
  • 2 jajka,
  • 1 l mleka,
  • 100 g cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 0,5 łyżeczki odsączonych kaparów,
  • ok 120 g szynki szwarcwaldzkiej (ok, 8 - 10 plastrów),
  • ok. 5 łyżek bułki tartej,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 1 mały pęczek świeżego koperku,
  • przyprawy: pieprz kolorowy, zioła prowansalskie, sól (według własnego uznania),

Sos musztardowo - kaparowy:
  • 1 łyżeczka kaparów,
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej,
  • 1 łyżeczka oliwy,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • przyprawy: pieprz, cukier, czosnek granulowany, sól (według własnego uznania).

Rozmrożoną i umytą dokładnie rybę moczymy w mleku (minimum 1 godzinę). Odciskamy rybę z mleka, dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem, mielimy w maszynce lub drobno kroimy nożem. Skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy przyprawami.
Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy pokrojony czosnek, pieczarki i cebulę, odstawiamy do wystudzenia.
Następnie ostudzone warzywa z patelni mieszamy z rybą, jajkami, drobno pokrojonym koperkiem, pokrojonymi kaparami oraz bułką tartą. Doprawiamy do smaku.

Garnek Rzymski moczymy w wodzie ok 15 minut.

Plastry szynki rozkładamy na desce na tzw. zakładkę, a na nie wykładamy masę rybną z warzywami. Całość zwijamy ciasno w rulon i wykładamy w garnku.

Garnek Rzymski wstawiamy do zimnego piekarnika, roladę pieczemy w temp. 200 st C, około 40 minut. Upieczona roladę kroimy w plastry 1 - 2 cm grubości i podajemy z sosem musztrdowo - kaparowym lub chrzanowo - jogurtowym.
  
Przygotowanie sosu musztardowo - kaparowego: odsączone kapary drobno kroimy i mieszamy z resztą składników, na końcu doprawiamy do smaku przyprawami.

Uwaga:

  • do przygotowania rolady zamiast limandy można użyć: dorsza, halibuta, morszczuka, itd. jednym słowem - co kto lubi,
  • szynkę szwarcwaldzką możemy zastąpić boczkiem,
  • przy zastosowaniu większej ilości szynki lub boczku należy pamiętać, aby nie przesadzić z doprawianiem solą masy rybnej (ze względu na konieczność ograniczenia spożywanej soli ja dodaję ją w ilości symbolicznej), 
  • jeśli ktoś nie przepada za kaparami, można bez problemu z nich zrezygnować,
  • koperek można zastąpić natką pietruszki lub dodać koperek wraz z pietruszką,
  • bułkę tartą można zastąpić kaszą manną.
Oczywiście każda modyfikacja składu niesie ze sobą odkrywanie nowych smaków i kulinarną przygodę :-)














Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...