Pieczona rolada rybna wzbogacona smakiem szynki szwarcwaldzkiej, to kolejny ciekawy sposób na smaczny obiad. Limanda - ryba z rodziny flądrowatych, posiada delikatne, białe mięso.
Składniki:
- 400g filetów limandy bez skóry,
- 250 - 300 g pieczarek,
- 2 jajka,
- 1 l mleka,
- 100 g cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- sok z 1/2 cytryny,
- 0,5 łyżeczki odsączonych kaparów,
- ok 120 g szynki szwarcwaldzkiej (ok, 8 - 10 plastrów),
- ok. 5 łyżek bułki tartej,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- 1 mały pęczek świeżego koperku,
- przyprawy: pieprz kolorowy, zioła prowansalskie, sól (według własnego uznania),
Sos musztardowo - kaparowy:
- 1 łyżeczka kaparów,
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej,
- 1 łyżeczka oliwy,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- przyprawy: pieprz, cukier, czosnek granulowany, sól (według własnego uznania).
Rozmrożoną i umytą dokładnie rybę moczymy w mleku (minimum 1 godzinę). Odciskamy rybę z mleka, dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem, mielimy w maszynce lub drobno kroimy nożem. Skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy przyprawami.
Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy pokrojony czosnek, pieczarki i cebulę, odstawiamy do wystudzenia.
Następnie ostudzone warzywa z patelni mieszamy z rybą, jajkami, drobno pokrojonym koperkiem, pokrojonymi kaparami oraz bułką tartą. Doprawiamy do smaku.
Garnek Rzymski moczymy w wodzie ok 15 minut.
Plastry szynki rozkładamy na desce na tzw. zakładkę, a na nie wykładamy masę rybną z warzywami. Całość zwijamy ciasno w rulon i wykładamy w garnku.
Garnek Rzymski wstawiamy do zimnego piekarnika, roladę pieczemy w temp. 200 st C, około 40 minut. Upieczona roladę kroimy w plastry 1 - 2 cm grubości i podajemy z sosem musztrdowo - kaparowym lub chrzanowo - jogurtowym.
Przygotowanie sosu musztardowo - kaparowego: odsączone kapary drobno kroimy i mieszamy z resztą składników, na końcu doprawiamy do smaku przyprawami.
Uwaga:
Uwaga:
- do przygotowania rolady zamiast limandy można użyć: dorsza, halibuta, morszczuka, itd. jednym słowem - co kto lubi,
- szynkę szwarcwaldzką możemy zastąpić boczkiem,
- przy zastosowaniu większej ilości szynki lub boczku należy pamiętać, aby nie przesadzić z doprawianiem solą masy rybnej (ze względu na konieczność ograniczenia spożywanej soli ja dodaję ją w ilości symbolicznej),
- jeśli ktoś nie przepada za kaparami, można bez problemu z nich zrezygnować,
- koperek można zastąpić natką pietruszki lub dodać koperek wraz z pietruszką,
- bułkę tartą można zastąpić kaszą manną.


