Bułeczki, które uwielbiają moje dzieci, jeszcze ciepłe znikają w okamgnieniu.
- 400 g mąki pszennej,
- 1/4 szkl. cukru,
- 25 g świeżych drożdży,
- ok. 1/2 szkl. mleka,
- 1 jajko,
- 125 g masła,
- 1 łyżka otrąb pszennych,
- szczypta soli,
Garnek Rzymski pojemność 6,5 l
Drożdże rozcieramy z jedną łyżką cukru i mieszamy z ciepłym mlekiem. Całość oprószamy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jajko ucieramy z cukrem, aż masa będzie biała i puszysta.
Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą i otrębami. Dodajemy utarte z cukrem jajko, stopione masło, wyrośnięty zaczyn. Na końcu dodajemy ciepłe mleko - w ilości takiej, aby ciasto nie było zbyt rzadkie, ani zbyt gęste. Elastyczne, jednolite ciasto nakrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Garnek Rzymski wraz z pokrywką moczymy w wodzie około 10 minut.
Ciasto dzielimy na 8 równych części, z których formujemy wałeczki a następnie supełki.
Garnek Rzymski wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.
Bułeczki układamy w garnku, smarujemy ich powierzchnię stopionym masłem lub oliwą i oprószamy makiem. Odstawiamy na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Garnek Rzymski wstawiamy do zimnego piekarnika, bułeczki pieczemy w temp. 200 st C, około 35 - 40 minut.

