- ok 0,5 kg surowego fileta z łososia,
- ok 0,5 kg ziemniaków,
- sok z 1/2 cytryny,
- przyprawy: sól, pieprz (wg własnego uznania),
Nadzienie:
- 2 gałązki natki pietruszki,
- 2 gałązki koperku,
- garść świeżych liści szpinaku,
- garść migdałów,
- 1 ząbek czosnku,
- sok z ćwiartki cytryny,
- 1-2 łyżki oliwy,
- przyprawy: sól, pieprz (wg własnego uznania),
- ser z błękitna pleśnią lub parmezan.
Filet łososia myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, dzielimy na 4 części i skrapiamy skokiem z cytryny. Nacieramy łososia przyprawami. Tak przygotowane mięso nakrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około pół godziny do lodówki.
Składniki nadzienia rozcieramy w moździerzu lub miksujemy, na końcu mieszamy ze startym na tarce serem.
Głęboko nacinamy skórę łososia, tak aby powstało coś na kształt kieszeni, gdzie wkładamy po łyżce nadzienia.
Ziemniaki myjemy i zalewamy w garnku wrzącą wodą. Gotujemy je ze skórką około 15 minut na półtwardo. Podgotowane ziemniaki dzielimy na 4 części.
Garnek Rzymski moczymy w wodzie ok 15 - 20 minut. Wykładamy przygotowane ziemniaki, a na wierzch łososia skórą do góry i garnek nakrywamy pokrywką.
Garnek Rzymski wstawiamy do zimnego piekarnika, łososia z ziemniakami pieczemy w temp. 180 stopni C około 15 - 20 minut.
