Translate Website

Kaczka nadziewana aromatycznymi jabłkami i dynią

Kaczka najlepiej smakuje jesienią, wzbogacona smakiem dojrzałych owoców, delikatnym aromatem cynamonu i goździków ... Polecam

 
Składniki:
  • ok 2 kg kaczka świeża patroszona bez podrobów,
  • przyprawy: pieprz, czosnek granulowany, zioła prowansalskie,
Bejca do smarowania kaczki:
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1/2 łyżki octu jabłkowego,
  • 1/2 łyżki sezamu,
Farsz:
  • 3 średniej wielkości jabłka,
  • ok 150 g miąższu dyni Hokkaido,
  • 100 g rodzynek,
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • 4 goździki,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • Garnek Rzymski pojemność 6,5 l

Kaczkę dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy przyprawami i odstawiamy na minimum 1 godzinę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy farsz. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i skrapiamy sokiem z cytryny. Obrane jabłka i dynię kroimy w grubą kostkę. Mieszamy z resztą składników farszu.

Garnek Rzymski moczymy w wodzie ok 20 minut.

Kaczkę nadziewamy ciasno farszem i dokładnie zaszywamy bawełnianą, grubą nicią. Przekładamy kaczkę do garnka.

Garnek Rzymski
wstawiamy do zimnego piekarnika, kaczkę pieczemy w temp. 200 stopni C.

Przygotowujemy bejcę do smarowania kaczki: mieszamy wszystkie składniki bejcy, aż do rozpuszczenia się miodu. Po godzinie pieczenia kaczki smarujemy jej powierzchnię bejcą, tą czynność powtarzamy w trakcie pieczenia kaczki 2 razy, mniej więcej w odstępach półgodzinnych.
Całkowity czas pieczenia kaczki to około 2 godziny. Jeśli ktoś lubi kaczkę z mocno chrupiącą skórką - pod koniec pieczenia można zdjąć pokrywkę garnka.



















































































Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...