
- 1 bakłażan,
- 1 mała cebula,
- 10 szt pomidorków koktajlowych,
- 4 łyżki bułki tartej,
- 4 łyżki tartego żółtego sera (najlepiej parmezanu),
- sok z jednej cytryny,
- pęczek pietruszki,
- 2 ząbki czosnku,
- przyprawy: 1 łyżeczka cukru, pieprz, suszona bazylia, sól (wg własnego uznania) .
Dojrzałego bakłażana kroimy wzdłuż na pół, wyjmujemy przy użyciu łyżki miąższ z ziarnami nie naruszając skórki. Wydrążonego bakłażana skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy pieprzem. Miąższ kroimy, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy pieprzem, bazylią i odstawiamy na około pół godziny.
Garnek Rzymski wraz z pokrywką moczymy w wodzie ok 15 minut.
Cebulę i czosnek drobno kroimy w kostkę, lekko podsmażamy na patelni z łyżka masła. Dodajemy miąższ bakłażana i pokrojone pomidorki. Chwilę to wszystko razem podgrzewamy, na koniec dodajemy połowę porcji tartego żółtego sera, 2 łyżki bułki tartej i pokrojoną natkę pietruszki. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy do smaku pieprzem i cukrem.
Wydrążone połowki bakłażana napełniamy farszem, na wierzchu posypujemy je pozostałym żółtym serem oraz bułką tartą i układamy w garnku.
Garnek Rzymski wstawiamy do zimnego piekarnika, bakłażany z farszem pieczemy w temp. 180 st C, około 20 - 30 minut.