- 1 patison (ok 830 g),
- 100 g fileta z dorsza,
- 60 g boczku wędzonego,
- 1 średniej wielkości cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 10 g suszonych grzybów,
- 1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy gryczanej,
- sok z 1/2 cytryny,
- 3 łyżki tartego sera żółtego,
- 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego),
- zielenina: świeża natka pietruszki i bazylia,
- przyprawy: kolorowy pieprz, zioła prowansalskie, sól (według własnego uznania).
Dorsza kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem.
Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na jakiś czas, a gdy zmiękną - kroimy w drobną kostkę.
Górna część patisona ścinamy (na ok 3/4 jego wysokości), usuwamy pestki i wydrążamy miąższ.
Miąższ patisona kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy pieprzem.
Na patelni podgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną cebulę z czosnkiem, grzyby i drobno pokrojony boczek. Całość podsmażamy i kolejno dodajemy dorsza, miąższ patisona, ugotowaną na sypko kaszę gryczaną, drobno pokrojona natkę pietruszki i bazylię. Wszystko razem podsmażamy na patelni, doprawiamy do smaku a na końcu mieszamy wszystko z żółtym serem.
Garnek Rzymski wraz z pokrywką moczymy w wodzie ok 15 minut.
Wydrążonego patisona napełniamy farszem, nakrywamy go odciętą częścią i przekładamy do garnka.
Garnek Rzymski wstawiamy do zimnego piekarnika, patisona pieczemy w temperaturze 180 st C, około 20 minut.