Wykorzystanie Garnka Rzymskiego do pieczenia serników to bardzo dobry pomysł.
Pieczenie w naczyniu ceramicznym w atmosferze pary wodnej zapewnia równomierny rozkład temperatury, dzięki czemu sernik nie pęka, ma równą powierzchnię i nie jest przesuszony. Polecam ten niezawodny sposób na udany sernik
- 150 g mąki pszennej tortowej,
- 70 g cukru,
- 2 jajka,
- 70 g masła,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ok 230 g miąższu dyni odmiana Hokkaido,
- ok 25 g płatków migdałowych,
Masa serowa:
- 1 kg białego sera,
- 300 - 350 g cukru,
- 5 łyżeczek cukru waniliowego,
- 4 jajka,
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
- Garnek Rzymski pojemność 6,5 l
Miękkie masło ucieramy w makutrze z cukrem na gładką masę, dodajemy stopniowo po jednym jajku i mąkę z proszkiem do pieczenia.
Garnek Rzymski moczymy w wodzie ok 15 - 20 minut. Wykładamy wnętrze garnka papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na dnie równą warstwę ciasta.
Zmielony dwukrotnie biały ser mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym, jajkami i budyniem śmietankowym. Jeśli chcemy uzyskać lekki puszysty sernik - białka jaj ubijamy na sztywno i na końcu dodajemy do masy serowej, wszystko razem delikatnie mieszamy. Masę serową wykładamy na ciasto.
Dynia Hokkaido charakteryzuje się ścisłym, lekko słodkim, aromatycznym miąższem. Hokkaido ma cienką jadalną skórkę. Jest niskokaloryczna i bogata w witaminy oraz minerały. Po upieczeniu dynia Hokkaido mięknie, ale się nie rozpada, trochę przypomina kandyzowany owoc papai.
Miąższ dyni kroimy na niezbyt grube cząstki czy plasterki (ok 3 - 4 mm), wielkość i kształt dowolny. Powierzchnię masy serowej pokrywamy cząstkami dyni i płatkami migdałowymi.
Garnek Rzymski wstawiamy do zimnego piekarnika, sernik pieczemy w temp. 200 st C, około 50 - 60 minut.