Składniki:
- 1 mały bakłażan (ok 250 g),
- 1 mała cukinia (ok 150 g),
- 1 średniej wielkości cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 300 g pomidorów,
- 1 zielona papryka,
- 1 cytryna,
- 1 mały pęczek natki pietruszki,
- 3 łyżki masła (najlepiej klarowanego),
- 150 g kaszki kuskus,
- ok 1 - 1,5 szklanki rosołu warzywnego,
- 2 łyżki startego sera żółtego (najlepiej parmezanu),
- przyprawy: 2 łyżki cukru, zioła prowansalskie, sól (według własnego uznania).
Bakłażana kroimy w grubą kostkę, cukinię w średniej grubości plastry - skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy świeżo mielonym pieprzem i odstawiamy.
Cebulę i czosnek kroimy w drobna kostkę. Z papryki i pomidorów wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy w grubą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy masło i pokrojoną cebulę z czosnkiem, dodajemy bakłażana i cukinię. Chwilę wszystko podsmażamy na patelni cały czas mieszając, dodajemy pokrojoną paprykę, na końcu pomidory. Oprószamy całość ziołami prowansalskimi (ok 1/4 łyżeczki), doprawiamy cukrem i świeżo zmielonym pieprzem. Warzywa nie mogą być rozgotowane, mają być tylko lekko podsmażone.
Garnek Rzymski wraz z pokrywką moczymy w wodzie ok 15 minut.
Warzywa na patelni mieszamy z kaszą kuskus. Zawartość patelni przekładamy do garnka i zalewamy rosołem warzywnym. Garnek można wyłożyć wcześniej papierem do pieczenia, ale nie jest to konieczne.
Garnek Rzymski wstawiamy do zimnego piekarnika, warzywa z kuskusem pieczemy w temp. 200 st C, około 15 minut. Gotowe danie oprószamy startym żółtym serem i drobno pokrojoną natką pietruszki.