Składniki:
- 4 szkl. mąki pszennej (ok 600 g),
- 4 szkl. płatków błyskawicznych żytnich,
- 1 szkl. oleju,
- 0,5 szklanki miodu lub syropu z mniszka lekarskiego,
- 1 łyżeczka soli,
- 25 g świeżych drożdży,
- 3,5 szkl. ciepłej wody,
1 Garnek Rzymski pojemność 6,5 l
lub
2 Garnki Rzymskie pojemność 2,5 l
Drożdże rozcieramy z cukrem, łyżeczką cukru i odrobiną ciepłej wody. Całość oprószamy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Miód rozpuszczam w ciepłej wodzie i mieszam z płatkami żytnimi, odstawiamy na jakiś czas, aż płatki wchłoną większość płynu. Dodajemy olej.
Przesianą mąkę mieszamy z solą, wyrośniętymi drożdżami oraz płatkami. Ciasto starannie wyrabiamy. Odstawiamy ciasto na godzinę do wyrośnięcia.
Garnek Rzymski wraz z pokrywką moczymy w wodzie około 15 minut. Smarujemy jego wewnętrzne ścianki masłem, oprószamy płatkami żytnimi i otrębami pszennymi.
Wyrabiamy ponownie ciasto i przekładamy do przygotowanego garnka. Powierzchnię ciasta oprószamy płatkami żytnimi.
Garnek Rzymski wstawiamy do zimnego piekarnika, chleb pieczemy w temp. 200 st C, około 60 - 70 minut. Jeśli powierzchnia chleba nie jest rumiana, zdejmujemy pokrywkę z garnka i dopiekamy w piekarniku chleb 2 - 3 minuty.