Translate Website

Ziemniaki nadziewane serem i warzywami

To bardzo proste i szybkie danie. Pyszne na ciepło. Nadzienie pasuje również do pierogów, naleśników czy makaronu.


Składniki:
  • 1 - 1,5 kg ziemniaków,


Nadzienie:
  • 1 porcja włoszczyzny z rosołu,
  • 1 średniej wielkości cebula czerwona,
  • 140 g pieczarek,
  • miąższ z wydrążonych ziemniaków,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • ser z błękitną pleśnią lub parmezan.
  • przyprawy: kolorowy pieprz, świeżo starta gałka muszkatołowa, sól (według własnego uznania),

Garnek Rzymski pojemność 6,5 l


Ziemniaki myjemy i zalewamy w garnku wrzącą wodą. Gotujemy je w łupinach około 15 minut na półtwardo. Podgotowane ziemniaki przecinamy na pół i wydrążamy miąższ łyżeczką pozostawiając grube ścianki.
Na paltelni rozgrzewamy masło i drobno pokrojona cebulę oraz czosnek. Dodajemy drobno pokrojoną włoszczyznę, pieczarki oraz miąższ z wydrążonych ziemniaków. Całość podgrzewamy chwilę razem i doprawiamy do smaku, na końcu dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki i pokruszony lub starty na tarce ser. Napełniamy nadzieniem ziemniaki.

Garnek Rzymski moczymy w wodzie ok 15 minut.Wykładamy przygotowane ziemniaki w garnku i przykrywamy pokrywką.

Garnek Rzymski wstawiamy do zimnego piekarnika, ziemniaki pieczemy w temp. 170 stopni C około 15 - 20 minut.
















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...