Składniki:
Nadzienie:
- 1 porcja włoszczyzny z rosołu,
- 1 średniej wielkości cebula czerwona,
- 140 g pieczarek,
- miąższ z wydrążonych ziemniaków,
- 1 ząbek czosnku,
- pęczek natki pietruszki,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- ser z błękitną pleśnią lub parmezan.
- przyprawy: kolorowy pieprz, świeżo starta gałka muszkatołowa, sól (według własnego uznania),
Garnek Rzymski pojemność 6,5 l
Ziemniaki myjemy i zalewamy w garnku wrzącą wodą. Gotujemy je w łupinach około 15 minut na półtwardo. Podgotowane ziemniaki przecinamy na pół i wydrążamy miąższ łyżeczką pozostawiając grube ścianki.
Na paltelni rozgrzewamy masło i drobno pokrojona cebulę oraz czosnek. Dodajemy drobno pokrojoną włoszczyznę, pieczarki oraz miąższ z wydrążonych ziemniaków. Całość podgrzewamy chwilę razem i doprawiamy do smaku, na końcu dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki i pokruszony lub starty na tarce ser. Napełniamy nadzieniem ziemniaki.
Garnek Rzymski moczymy w wodzie ok 15 minut.Wykładamy przygotowane ziemniaki w garnku i przykrywamy pokrywką.
Garnek Rzymski wstawiamy do zimnego piekarnika, ziemniaki pieczemy w temp. 170 stopni C około 15 - 20 minut.