- 1,5 kg mąki pszennej,
- 0,5 szkl. otrąb pszennych,
- 0,5 szkl mieszanki nasion słonecznika i siemienia lnianego,
- 1 łyżka soli,
- 2 łyżki miodu,
- ok. 1 l ciepłej wody,
- ok. 0,75 szkl zakwasu,
Zakwas:
- 1 łyżka mąki żytniej,
- 5 łyżek mąki pszennej,
- ok. 2 szkl. ciepłej wody
Garnek Rzymski 6,5 l
Zaczynamy od przygotowania zakwasu. Mąkę żytnią mieszamy z wodą w ilości takiej, aby otrzymać konsystencję gęstopłynnej śmietany i odstawiamy w ciepłe miejsce (ok 35 st. C) do następnego dnia. Przez kolejne 5 dni, dodajemy każdego dnia po jednej łyżce mąki pszennej i ciepłą wodę, dbając o to, aby po dodaniu wody konsystencja zakwasu, nie była ani zbyt gęsta, ani zbyt rzadka. Po dwóch dniach można zaobserwować wyraźnie pojawiające się w masie zakwasu pęcherzyki gazu. W ciągu kolejnych dni zapach staje się wyraźnie kwaśny, z czasem złagodnieje. W piątym, szóstym dniu masa jest mocno spulchnioną pęcherzykami gazu, zakwas gotowy jest do użycia.
Mąkę, otręby pszenne, sól i ziarna mieszamy w misce. Dodajemy cały zakwas i stopniowo osłodzoną miodem ciepłą wodę. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Odkładamy 3 łyżki zaczynu z myślą o kolejnym wypieku. Zaczyn przechowujemy w lodówce.
Garnek Rzymski moczymy w wodzie ok 20 minut. Smarujemy wewnątrz dokładnie masłem i oprószamy wewnętrzne ścianki naczynia otrębami pszennymi. Wykładamy ciasto. Nakrywamy garnek pokrywką i odstawiamy do wyrośnięcia do następnego dnia.
Garnek Rzymski z ciastem wstawiamy do zimnego piekarnika następnego dnia, chleb pieczemy w temp. 200 st C, około 1,5 godziny.