- filet indyczy (ok 1 kg),
- 250 g świeżych podgrzybków,
- 1 średniej wielkości cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 pęczek pietruszki,
- przyprawy: pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, sól (wg własnego uznania).
Filet indyczy myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy czosnkiem, przyprawami i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Oczyszczone grzyby kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni z pokrojoną w kostkę cebulką i odrobiną masła (najlepiej masła klarowanego). Na końcu dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki. Grzyby doprawiamy do smaku.
Garnek Rzymski wraz z pokrywką moczymy w wodzie ok 15 - 20 minut.
Garnek można wyłożyć papierem do pieczenia, ale nie jest to konieczne.
Mięso wykładamy w garnku, na wierzchu obkładamy je warstwą wstępnie przygotowanych na patelni grzybów.
Garnek Rzymski wstawiamy do zimnego piekarnika, indyka z podgrzybkami pieczemy w temp. 200 st C, około 50 - 60 minut. Powstały podczas pieczenia sos można zagęścić mąka lub śmietaną.