- 300 g mąki pełnoziarnistej z orkiszu,
- 25 g świeżych drożdży,
- 1 jajo,
- 170 g cukru,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 100 g stopionego masła,
- 8 małych jabłek (razem ok 360 g),
- 200 ml ciepłej wody.
- 3 łyżki orzechowych płatków musli (granola),
- 1 łyżka brązowego cukru,
- 1/2 opakowania serka homogenizowanego waniliowego (ok 68 g),
- cynamon,
- Garnek Rzymski pojemność 2,5 l
Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, mieszamy z ciepłą wodą. Całość oprószamy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę mieszamy z solą, cukrem, stopionym masłem, roztrzepanym jajkiem, wyrośniętym zaczynem i ciepłą wodą. Ciasto dokładnie mieszamy łyżką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Garnek Rzymski wraz z pokrywką moczymy w wodzie ok 15 minut.
Jabłka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Ścinamy nożem górę jabłka, wydrążamy gniazdo nasienne, tak aby nie przebić jabłka na wylot. Na dno wydrążonych jabłek wsypujemy cukier i musli w takiej ilości, aby otwór był wypełniony do 3/4 głębokości. Farsz dociskamy łyżeczką, tak aby go zagęścić. Na to wykładamy serek waniliowy i oprószamy całość cynamonem. Jabłko nakrywamy odciętą częścią.
Garnek Rzymski w środku smarujemy dokładnie masłem i obsypujemy otrębami pszennymi.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i wykładamy w garnku. Napełnione farszem jabłka wciskamy w ciasto. Całość odstawiamy na około 0,5 godziny do ponownego wyrośnięcia.
Garnek Rzymski z ciastem wstawiamy do zimnego piekarnika. Ciasto pieczemy w temp. 200 st C, około 60 minut.